Kode: Koldhævede grovboller på surdej - Julie Bruun

Koldhævede grovboller på surdej

Jeg har netop delt en opskrift på et hjemmebagt rugbrød lavet på surdej. Jeg har nemlig de seneste måneder forsøgt mig lidt i denne her surdejsverden og jeg må sige at jeg er vild med det! Brødet får jo en helt anden struktur og smag, så derfor vil jeg idag dele en opskrift med jer. Grove boller bagt med en surdej, uden gær – koldhævede, så dejen blot skal hvile i køleskabet natten over. Her blev til ca. 20 styks

Surdejen har jeg arvet, og blot holdt i live ved at fodre den. Jeg har endnu ikke særlig god erfaring med at starte mine egne. Men der findes et hav af opskrifter på nettet på hvordan du starter din egen.

 

Koldhævede grovboller på surdej

 

 • 6 dl lunken vand
 • 2 tsk. salt
 • 50 g havregryn
 • 4 store spsk. surdej
 • 150 g grovmel
 • 600 g hvedemel
 • lidt mel til drys

 

 1. Kom alle ingredienserne i en røremaskine, rør først forsigtigt så melet ikke flyver rundt. Når der er styr på det, kan du sætte tempoet op. Giv den blot fuld gas i 10 minutters tid, måske du skal stå ved din røremaskine så den ikke hopper og danser. Jeg kom til at forlade min og det resulterede i et ordentligt brag, da den rev sig ud af kontakten og hele vejen ned på gulvet. Heldigvis forblev dejen i maskinen og nåede ikke ud på gulvet ;o)
 2. Kom et stykke film hen over skålen og stil den til hævning i køleskabet i et døgn eller to, alt efter hvornår du ønsker friskbagte boller
 3. Næste dag: tag dejen ud af dit køleskab og tænd din ovn på 250 grader (jeg bruger en bagestål, som jeg bager dem på) Den tager 40-50 minutter om at blive helt varm. Så jeg tænder altid ovnen i god tid.
 4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær den i mindre stykker. Jeg bruger en dejskærer som denne.
 5. Løft forsigtigt stykkerne over på et stykke bagepapir og drys med lidt mel (her bruger jeg en lille si)
 6. Hvis du ikke har et bagestål, smider du bare bagepapiret på en bageplade og løfter bollerne her over på. Men hvis du har et bagestål, kan man skubbe kombispaden ind under bagepapiret og flytte det ind på bagestålet.
 7. Giv bollerne 12-15 minutter på den ekstrem varme stenovnsplade ved de 250 grader. Måske bollerne skal have lidt længere tid og i stedet bages ved 225 grader, hvis du bruger en almindelig bageplade.

Indlægget er ikke sponsoreret af hverken bagestål eller dejskærer ;o) Men jeg vil alligevel lige slå et slag for mit bagestål. Jeg ELSKER det og bruger det hver eneste gang jeg bager brød eller pizza. Det får bare den skønneste sprøde skorpe på sådan et, så hvis du mangler en gave til dig selv – vil jeg kraftigt anbefale dig at købe et bagestål.

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  • Sarah
  • 8. november 2018
  Svar

  Hej Julie
  Jeg har fulgt din opskrift på bollerne og havde en aktiv surdej, dejen er æltet på røremaskine og jeg kunne lave glutentest, men alligevel er dejen slet ikke hævet her til morgen:( Har du nogen ide til hvad jeg har gjort galt, som kan ødelægge hæveprocessen?

   • Julie
   • 9. november 2018
   Svar

   Hej Sarah. Åh nej, det ved jeg da snart ikke så. Det lyder jo umiddelbart til at betingelserne for en super dej var der. Hmm.. Mon dit køleskab er for koldt når de hæver, eller om klædet du har brugt over enten har suget for meget væske eller omvendt ikke har været dækket nok til, så der ko for meget luft ned i dejen. Det må være noget ift. det tror jeg næsten :/ Har du bagt bollerne? Og blev de evt. gode idet du bagte dem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

0 shares