Mine allerbedste koldhævede boller - Julie Bruun
Brød Morgenbrød Morgenmad

Mine allerbedste koldhævede boller

koldhævede boller

Ja, titlen den giver mig lidt at leve op til. Men jeg synes rent faktisk at de her boller blev bedre end nogensinde før. De er dejlig bløde og saftige inden i, og sprøde og knasende udenpå. Der er masser af smag i dem, og med en skive ost på er jeg slet ikke til at pille ned igen 🙂 Det jeg synes, er så godt ved disse er at bollen er super blød iden i, mens alle kernerne og nødderne udenpå giver vildt meget sprødhed og saltet smag. Det er klart min favorit måde at bage boller på, at vende dem i en nødde-kerne blanding.

En anden ekstrem vigtig faktor for mig, når jeg bager boller, er at de skal være nemme. Jeg vil helst undgå at have hænderne i dem, og det kan man her. Det er koldhævede boller, hvilket vil sige dejen ikke skal ud på et bord og æltes. Dejen skal bare blive i skålen og stå i køleskabet natten over. Koldhævede boller bruger heller ikke lige så meget mel, som almindelige boller – hvilket også hæver sundhedsværdien en smule. Til gengæld er der ikke sparet på nødder og kerner, – igen en sundhedsbooster.

Opskriften rækker til 13 styks

 

Koldhævede boller (mine yndlings)

 

 • 5 dl lunken vand
 • ½ pakke gær
 • 1 spsk. honning
 • 1 spsk. salt
 • 6 dl grahamsmel
 • 5 dl hvedemel
 • 2 æg
 • 2 store gulerødder
 • 2 spsk. smør.
 • en nødde/ kerne-blanding af hvad du lige synes (jeg brugte sesam, hørfrø, mandler, solsikkekerner, græskarkerner og blå birkes.

 

 1. Kom gær, salt, honning, smør og vand i en skål og rør godt rundt til gæren er opløst
 2. Tilsæt nu melet og rør atter rundt. Dejen skal være lidt våd og godt klistret
 3. Lad dejen hæven natten over i køleskabet med en opvredet klud / viskestykke over.
 4. Næste dag tages dejen ud og væltes ud på et bord.
 5. Riv gulerødderne groft
 6. Lav en fordybning i midten af dejen og smid de to æg ned i samt gulerødderne. Hak nu dejen i stykker ind over hinanden, så det hele blandes (den skal ikke æltes, bare hakkes)
 7. Kom en masse kerner, frø og hakkede nødder på en stykke bagepapir og tag nu en lille håndfuld af dejen og læg den ned i kernerne. Vend den forsigtigt, så den dækkes af kerner. Kom den efterfølgende over på en bageplade med bagepapir.
 8. Bag dem ved 200 grader i tyve min.

DSC02854

DSC02841

10836525_10152507184816517_1087688948_n

Velbekomme.

Print Friendly

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Karoline Haugaard
  30. december 2014 at 10:07

  Nøj hvor ser de gode ud! Tror jeg smutter ned og køber ind til dem med det samme! 🙂

  – Karoline

  • Reply
   Julie Bruun
   30. december 2014 at 16:41

   Ej hvor dejligt 🙂 Har du fået dem bagt?

 • Reply
  Ayse
  1. februar 2015 at 16:14

  Det er helt normalt, at den er slatten, ikke

  • Reply
   Julie Bruun
   1. februar 2015 at 17:45

   Dejen? 🙂 Jo altså den skal være ret våd og klistret 🙂

 • Reply
  MD
  27. april 2015 at 19:30

  Som Ayse siger, skal den så være slatten. Altså som i virkelig våd og klisteret?. Det er som normale boller, inden man tilsætter æg osv. også falder den helt sammen igen, som man ikke kan forme og man må bruge en ske, er det rigtig nok?

  • Reply
   Julie Bruun
   28. april 2015 at 19:39

   Den skal være ret våd ja 🙂 Jeg brugte en ske til at “klatte” dem ud på en bageplade. Eller dvs. klattede dem ned i nødde/kerne blandingen og vendte dem her, inden de røg på bagepladen 🙂

   • Reply
    MD
    29. april 2015 at 20:29

    Man bliver altid lidt overrasket når man laver en dej, som ikke ser ud som alle andre 😉 Men blev vildt gode 🙂 og så lette at lave 🙂 Så opskriften er skrevet i opskriftbogen som Julies boller 🙂

    • Reply
     Julie Bruun
     30. april 2015 at 11:42

     Haha. fedt! Det er lidt sjovt at jeg står i din opskriftbog 😀 Fedt du kunne lide dem

 • Reply
  Nanna
  25. november 2015 at 17:59

  Hej Julie!
  Jeg står og skal bruge nogle super boller til et morgenbord… vil rigtig gerne lave disse, men tror du de vil fungere med koldhævning og mindre gær?

  • Reply
   Julie Bruun
   29. november 2015 at 11:51

   Undskyld jeg først svarer nu, men tænker at det sagtens kan gå an ja 🙂 Har jeg selv gjort før også..

 • Reply
  J
  16. december 2015 at 23:03

  Kan man bruge fuldkornshvedemel i stedet for grahamsmel? 🙂

  • Reply
   Julie Bruun
   17. december 2015 at 9:55

   Det kan du sagtens 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  8. januar 2016 at 12:05

  Hej, hvilken betydning har det at æg, gulerødder og smør først tilsættes efter hævning? Smelter du smørret, jeg synes, det er svært at få arbejdet det ind i dejen og kan slet ikke smuldre, da dejen er våd og klistret. De er virkelig gode!

  • Reply
   Julie Bruun
   11. januar 2016 at 20:01

   Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål 😀 faktisk har jeg ikke overvejet hvorfor det egentlig skal i til sidst. Læste bare en opskrift engang der anbefalede det og så har jeg altid selv gjort det. Uden at tænke over hvorfor. Men mon ikke det i virkeligheden er lige meget 😉 Nej jeg smelter det ikke, men lader det blive blødt inden – så tager det ud af køleren lidt tid inden 🙂 Godt du kunne lide dem

 • Reply
  Lena
  28. juni 2016 at 13:05

  Jeg har lige lavet dem hvor jeg blandede alt sammen med det samme (også æg og gulerod). Hævede på køl natten over. Tog dem direkte fra køleskabet med en ske og vendte dem i bøddeblandingen. De blev fantastiske og det er jo noget nemmere at alt blandes på dag 1. Tak for en god blog med altid gode opskrifter👍

  • Reply
   Julie Bruun
   1. juli 2016 at 15:55

   Hej Lena. Ej hvor dejligt det virkede og at du kunne lide dem. Selv mange tak, det er super skønt når der er nogle som kan bruge mine opskrifter 😉

 • Reply
  Mine yndlings opskrifter #JulieBruun | traeningsbroen
  6. oktober 2016 at 8:33

  […] Det kommer lidt an på om vi skakker weekend-morgener eller hverdag. Hvis det er weekend, er jeg klart mest til en nybagt bolle, et blødkogt æg og en skøn kop kaffe. Jeg er helt tosset med gulerodsbrug, og min bedste opskrift herpå er nok de HER: […]

 • Reply
  Gurkemejeboller | Sofie Bech Slyngborg
  13. marts 2017 at 9:55

  […] på nettet efter inspiration, og der faldt jeg over en opskrift af Julie Bruun. Hun havde lavet disse koldthævede boller, som jeg synes så rigtig lækre ud. Mine skulle dog ikke være koldthævede, […]

 • Leave a Reply